Yabancılar Hukuku
Yabancılar Hukuku Nedir?
Yabancılar Hukuku, bir devletin veya ülkenin, ülkeye gelen yabancılar için uyguladığı kanunların oluşturduğu hukuk dalıdır. Yabancılar Hukuku genel anlamda mütekabiliyet ilkesine dayanmakta olup, yabancılara Türkiye’de uygulanacak olan hukuk kuralları yabancının vatandaşı olduğu ülkeye göre farklılık göstermektedir.
Karadağ Hukuk Bürosu
Karadağ Hukuk Bürosu, İstanbul’da dinamik ve alanında uzman kadrosu ile yabancılar hukuku ile ilgili her türlü uyuşmazlıkta hizmet vermektedir. Vatandaşlık, tahdit kodları, oturum izni, çalışma izni, sınır dışı edilme kararlarına ve idari gözetim kararlarına itiraz gibi konularda uzman avukat kadrosuyla başarılı ve güvenilir bir hukuk bürosudur. Müvekkillerine sürekli bilgi akışı sağlayan ve danışmanlık hizmeti sunan, mahkemede temsil eden avukatlardan oluşmaktadır. İstanbul en iyi yabancılar hukuku avukatları arayışınızda, size profesyonel destek verebilecek ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Yabancılar Hukuku Nedir?
Yabancılar Hukuku genel anlamıyla, bir ülkenin ya da devletin ülkeye gelen yabancılara uygulamış olduğu hukuktur. Yabancılar hukukunda genel olarak mütekabiliyet esası yer almaktadır. Bir başka deyişle, bir ülkede her yabancıya eşit düzeyde davranılmaz, ülkenin vatandaşı yabancının bulunduğu ülkede nasıl muamele görüyorsa yabancı da bu ülkede aynı muameleye tutulur. Yabancılar hukukunda mevzuat genel itibariyle kanunlar ve Anayasa gereğince, usulüne göre yürürlüğe girmiş uluslararası antlaşmalardır. Yabancılar hukuku ile ilgili temel kanunlar ise şunlardır:
- Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu
- İskân Kanunu
- Pasaport Kanunu
- Türk Vatandaşlık Kanunu
- Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu
- Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun
Yabancılar Hukuku Neleri Kapsar?
Yabancıları, bir başka deyişle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanları ilgilendiren her türlü dava ve iş, yabancılar hukukunun kapsamındadır. Bunlar özellikle şunlardır:
- Vatandaşlık Alma İşlemi
- Evlilik Yolu ile Vatandaşlık Alma
- Yatırım Yolu ile Vatandaşlık Alma
- Oturma (İkamet) İzni Alma İşlemi
- Oturma İzni Uzatma
- Yabancıların Türkiye’de Şirket Kurmaları
- Oturma İzni İptali
- Oturma İzninin İptaline İtiraz
- Çalışma İzninin İptaline İtiraz
- Apostil Şerhi
- Mavi Kart Başvurusu
- Sınır Dışı Kararına İtiraz
- İdari Gözetim Kararına İtiraz
- Tahdit Kodları
- Tahdit Kodlarının Kaldırılması Davası
- İkamet İzni Başvurusu
- Tanıma Tenfiz Davası
- Turkuaz Kart
- Vize İhlali Cezası
- Deport Kararı
Yabancıların Türkiye’deki Hakları Nelerdir?
Türkiye’de yaşayan yabancıların hakları, Türk vatandaşları ile aynı olabileceği gibi mütekabiliyet esasına göre de farklılık gösterebilir. Yabancıların Türkiye’deki belli başlı hakları şunlardır:
Yabancılar Türkiye’de Oturabilirler mi?
Türkiye’ye gelen yabancılar, 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedirler. Ancak 90 günden fazla kalmak için kalış amaçlarına göre ikamet izni almaları gerekir.
Yabancılar Türkiye’de Çalışabilirler mi?
Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni almaları zorunludur. Geçerli çalışma izni olmadan çalışan yabancılar hakkında cezai ve idari işlem uygulanır.
Yabancılar İşsizlik Sigortasından Yararlanabilirler mi?
Mevzuatımızda bu hususa ilişkin özel bir düzenleme bulunmamakla birlikte mütekabiliyet esası gereğince yabancıların vatandaşlıkla bağlı bulundukları ülkeye göre değişiklik göstermektedir.
Yabancılar Türkiye’de İş Kurabilirler mi?
Yabancılar, Türkiye’de iş veya şirket kurabilirler. Bu konuda detaylı bilgi için Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununa bakabilirsiniz.
Yabancılar Türkiye’de Evlenebilirler mi?
İster Türk-yabancı olsun, ister yabancı-yabancı olsun, fark etmeksizin yabancılar Türkiye’de evlenebilirler.
Yabancılar, İşçilik Alacaklarını Alabilirler mi?
İşçilik alacakları, hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde hem de T.C. Anayasası’nda koruma altına alınmıştır.
Yabancılar, Türkiye’de Hangi Meslekleri İcra Edebilirler?
Kanunlarda öngörülen yasak meslekler dışında yabancılar, hukuka ve ahlaka uygun tüm meslekleri icra edebilirler.
Yabancılar Hukukuna Hangi Mahkeme Bakar?
Uyuşmazlık veya işin niteliğine göre görevli mahkemeler farklılık gösterebilir. Tanıma ve Tenfiz davalarına Asliye Hukuk Mahkemesi bakarken, vatandaşlık başvurularına il göç idareleri bakmaktadır. İdarenin kararlarına karşı iptal davaları ise İdare Mahkemelerinde görülmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Yabancılar Hukuku Avukatının Ücretini Kim Öder?
Yabancılar hukukuna ilişkin dava veya iş için vekâlet verilen avukatın ücretini taraflar kararlaştırılan tutar üzerinden öder. Davanın kazanılması veya kaybedilmesi durumunda karşı vekâlet ücreti de söz konusu olabilir. Mahkemece belirlenen karşı vekâlet ücreti, davayı kaybeden tarafça ödenir.
Yabancılar Hukuku Avukatı Ücreti Ne Kadar?
Avukatlık ücreti, müvekkilin hukuki hizmete karşılık olarak ödediği tutardır. Türkiye Barolar Birliği her yıl Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ni belirler ve yayımlar. Ücret, davanın niteliğine ve süresine göre değişir.
Yabancılar Hukuku Avukatı Ücretsiz Danışma Hizmeti Veriyor Mu?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na göre her türlü hukuki iş, işlem ve danışma ücrete tabidir. Ücretsiz hukuki danışma verilmesi ve dava alınması istisnai durumlar dışında mümkün değildir.
Yabancılar Hukuku Davalarında Avukat Zorunlu Mu?
Türk Hukukunda tarafların kendilerini avukat ile temsil ettirmesi zorunlu değildir. Ancak yabancılar hukuku davalarının karmaşıklığı ve zamanaşımı süreleri göz önünde bulundurulduğunda, uzman bir avukatla çalışmak hak kayıplarını önleyecektir.
En İyi Yabancılar Hukuku Avukatı Nasıl Bulunur?
En iyi yabancılar hukuku avukatlarını bulmak için avukatın başarılarına, tecrübelerine ve referanslarına bakmak sağlıklı seçim yapmanıza yardımcı olacaktır. İstanbul en iyi yabancılar hukuku avukatları arayışınızda, size profesyonel destek verebilecek ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Karadağ Hukuk ve Danışmanlık
Karadağ Hukuk Bürosu, iş hukuku ve aile hukuku başta olmak üzere, gayrimenkul hukuku, idare hukuku, borçlar hukuku, miras hukuku, ticaret hukuku, bilişim hukuku, spor hukuku, sağlık hukuku ve rekabet hukuku gibi birçok alanda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Uzun yıllara dayanan tecrübesi ile ulusal ve uluslararası alanda müvekkillerine danışmanlık ve dava takibi hizmetleri veren bir hukuk bürosudur. Büromuz, akademik başarı göstermiş profesyonel avukatlardan oluşmaktadır. İstanbul en iyi yabancılar hukuku avukatları arayışınız için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.