Gayrimenkul Hukuku
Gayrimenkul Hukuku Nedir?
Gayrimenkul, taşınmaz mal anlamına gelir. Yeri değiştirilemeyen her tür mal taşınmaz mal olarak adlandırılır ve bu tür mallarla ilgili tüm hukuki işlemler ve davalar Gayrimenkul Hukuku kapsamına girer. Bu hukuk dalı, geniş kapsamı ve binlerce yasa maddesiyle düzenlenen konuları içerir.
Gayrimenkul hukukuyla ilgili başlıca mevzuatlar şunlardır: Anayasa, Medeni Kanun, İmar Kanunu, Kadastro Kanunu, Vergi Kanunları, Orman Kanunu, Borçlar Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, İskan Kanunu, Tapu Kanunu, Kamulaştırma Kanunu, Gecekondu Kanunu, Taşınmaz Mal Zilyetliğinin Önlenmesi Hakkında Kanun, Kooperatifler Kanunu ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun.
Karadağ Hukuk Bürosu
İstanbul’da bulunan Karadağ Hukuk Bürosu, gayrimenkul hukuku alanında uzmanlaşmış dinamik kadrosu ile taşınmaz satış sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, kira sözleşmesi, kira artış hesaplaması, kira tespit davası, tahliye taahhütnamesi, tahliye davası, ecrimisil (haksız işgal) davası, el atmanın önlenmesi davası, geçit hakkı davası, tapu tescil ve iptal davaları gibi iş ve davalarda müvekkillerine hukuki danışmanlık ve dava takibi hizmetleri sunar. İstanbul en iyi gayrimenkul avukatları arayışınız için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.
Gayrimenkul Hukuku Neleri Kapsar?
Gayrimenkul hukuku, taşınmazlarla ilgili satış, devir, tescil, şerh gibi işlemlerle ilgilenir. Ayrıca kira sözleşmeleri hazırlayıp taşınmaz üzerinde kiracıya oturma ve yararlanma hakkı tanır ve kira sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkları çözümler.
Gayrimenkul Avukatı Kimdir?
Gayrimenkul avukatı, taşınmaz mülkiyetine ve sınırlı ayni haklara (oturma, yararlanma, geçit hakkı vb.) yönelik dava ve işlerle ilgilenir. Taşınmazların satışına ve kiralanmasına ilişkin sözleşmeler hazırlayan, bu konularda danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti sunan, gayrimenkul hukukunda uzmanlaşmış avukattır. Güngören gayrimenkul avukatları için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.
Gayrimenkul Hukuku Kapsamındaki Davalar
Gayrimenkul hukukuna ilişkin başlıca dava ve işlemler şunlardır:
- Taşınmaz Satış Sözleşmesi
- Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi
- Önalım Hakkı (Şufa Hakkı)
- Alım ve Geri Alım Hakları
- Tapu İptal ve Tescil Davası
- Tapusuz Taşınmazların Satış ve Devri
- Kira Sözleşmesi
- Kira Tespit Davası
- İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası
- Kira Sözleşmesinin Feshi
- Ecrimisil Tazminatı
- Ayıptan Sorumluluk
- Kira Fark Alacağı Davası
- Kira Artış Oranı
- Kat Mülkiyeti
- Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
- El Atmanın Önlenmesi Davası
- Tahliye Taahhütnamesi
Gayrimenkul Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?
Gayrimenkul hukukundan doğan dava ve işlerde görevli mahkeme, dava ve işin konusuna göre değişir. HMK m.2/1 gereğince, malvarlığı haklarına ilişkin davalarda Asliye Hukuk Mahkemesi görevliyken, HMK m.4/1-a gereğince kira ilişkisinden doğan davalarda Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir. Dava konusu taşınmaz olduğu için yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir (HMK m.12/1).
Gayrimenkul Davaları Ne Kadar Sürer?
Gayrimenkul davalarının süresi, dava ve işin niteliği, mahkemenin yoğunluğu, bilirkişi raporları, tanık dinlenmesi gibi usul işlemlerine göre değişiklik gösterir. Genellikle 300 ile 700 gün arasında sürmektedir. Ancak uzman bir avukatla çalışmak dava sürecini hızlandırabilir.
Sık Sorulan Sorular
Gayrimenkul Avukatının Ücretini Kim Öder?
Asliye Hukuk veya Sulh Hukuk mahkemelerindeki davalarda taraflar, vekâlet verdikleri avukatın ücretini kararlaştırılan tutar üzerinden ödemek zorundadırlar. Davanın kazanılması durumunda karşı vekâlet ücreti, davayı kaybeden tarafça ödenir.
Gayrimenkul Avukatı Ücreti Ne Kadar?
Avukatlık ücreti, müvekkilin hukuki hizmetine karşılık olarak ödemesi gereken tutardır. Türkiye Barolar Birliği, her yıl Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ni belirler ve yayımlar. Bu tarifeye göre avukatlık ücreti belirlenir ancak somut olayın niteliğine göre farklılık gösterebilir.
Gayrimenkul Hukuku Avukatı Ücretsiz Danışma Hizmeti Verir mi?
Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesi uyarınca her türlü hukuki iş, işlem ve danışma ücrete tabidir. Avukatlar ücretsiz hukuki danışma veremez ve dava alamaz.
Gayrimenkul Davalarında Avukat Zorunlu mu?
Türk Hukukunda tarafların kendilerini avukat ile temsil ettirmesi zorunlu değildir. Ancak gayrimenkul davalarının karmaşıklığı ve zamanaşımı süreleri göz önünde bulundurulduğunda, uzman bir gayrimenkul avukatıyla çalışmak hak kayıplarını önleyecektir.
En İyi Gayrimenkul Avukatı Nasıl Bulunur?
En iyi gayrimenkul avukatları için avukatın başarılarına, tecrübelerine ve referanslarına bakılması sağlıklı seçimler yapmanıza yardımcı olacaktır. İstanbul en iyi gayrimenkul avukatları arayışınızda, size profesyonel destek verebilecek, alanında uzman ekibimizle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.
Karadağ Hukuk ve Danışmanlık
Karadağ Hukuk Bürosu, iş hukuku ve aile hukuku başta olmak üzere, gayrimenkul hukuku, idare hukuku, borçlar hukuku, miras hukuku, ticaret hukuku, bilişim hukuku, spor hukuku, sağlık hukuku ve rekabet hukuku gibi birçok alanda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.
Uzun yıllara dayanan tecrübesi ile ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren müvekkillerine hukukun birçok farklı alanında danışmanlık ve dava takibi hizmetleri veren bir hukuk bürosudur. Büromuz, akademik başarı göstermiş profesyonel avukatlardan oluşmaktadır. İstanbul en iyi gayrimenkul avukatları arayışınız için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.